Algemeen

Welkom op de FAQ pagina van FRiS. Met deze pagina hopen we dat je snel antwoord krijgt op enkele courante (en ook minder courante) vragen. Staat je vraag (nog) niet tussen de lijst, stuur een mail naar fris@ugent.be.

Nuttige personen

Wat en waar is de Facultaire Studentenadministratie (FSA)?

De meeste studenten komen enkel in contact met de FSA wanneer ze niet aanwezig kunnen tijdens een verplichte les en/of een examen (lees ook: wat te doen in geval van afwezigheid). In dat geval moet je je attest gaan indienen bij de FSA, bij voorkeur elektronisch via e-mail. De verschillende locaties en e-mailadressen per campus vind je via de volgende link.

Wat is een trajectbegeleider en hoe maak ik een afspraak?

De trajectbegeleider begeleidt je met je studietraject, dus bijvoorbeeld welke vakken je best zou opnemen indien je een geïndividualiseerd traject hebt en/of wilt schakelen naar een andere richting. Ook bieden ze begeleiding op maat na de bekendmaking van de punten na een examenperiode. Hoe je een afspraak maakt en waar de trajectbegeleiders zijn vind je via de volgende website. Hierop vind je ook al een hele hoop informatie over de verschillende regels om je curriculum op te stellen!

Wat is het monitoraat en hoe maak ik een afspraak?

Het monitoraat is een team van studiebegeleiders die je helpt met bepaalde vakken. Bij hen kan je terecht om bepaalde oefeningen extra uit te leggen en/of als je iets van de theorie niet snapt. De vakken waarvoor je extra begeleiding kunt vragen vind je op deze site. Een afspraak maken kan via de online reservatietool.

Bij wie kan ik terecht met een klacht en/of een geschil met een lesgever?

Indien er zich een probleem voordoet en je niet zeker bent wat je moet/kan doen, laat je best iets eerst iets weten aan FRiS via ons e-mailadres fris@ugent.be. Wij proberen dan de gepaste oplossing te zoeken. Vanuit de faculteit zijn er ook steeds https://www.ugent.be/ea/nl/diensten/ombudsdienst die je klachten zullen behandelen en bemiddelen in geval van conflicten. Ze zullen ook discreet met je klacht omgaan! Sowieso raden we aan om ook FRiS en de betrokken campusverantwoordelijke te contacteren zodat wij dit ook verder kunnen opvolgen.

Wie zijn de studentenartsen en hoe maak ik een afspraak?

Mocht je ziek zijn in Gent, dan kan je een afspraak maken bij de studentenartsen. Je kan dit zien als een dokterspraktijk van de UGent voor studenten. Een afspraak maken kan via de volgende site.


Nuttige Links

Waar vind ik een overzicht alle periodes van het academiejaar?

De academische kalender vind je hier.

Waar vind ik een overzicht van de deadlines voor bijvoorbeeld indienen curriculum, Erasmusaanvraag...?

Een overzicht van de verschillende deadlines gedurende het academiejaar vind je hier.

Kan ik een stage inbrengen in mijn curriculum?

Ja, dat kan zeker. Je hebt enerzijds stages van 4 weken (3 stp) en anderzijds van 6 weken (6 stp). Let wel op dat er voldoende ruimte aan studiepunten is om een stage op te nemen. Je kan daarnaast ook zeker stage doen zonder dit op te nemen voor studiepunten, maar gewoon om werkervaring op te doen. De exacte procedure vind je op de website van de faculteit.Campus

Kortrijk

Dit deel van de FAQ is momenteel nog in aanbouw en zal in de loop van het academiejaar verder worden aangevuld.


Plateau

Waar vind ik een plattegrond van het Plateaugebouw?

Een plattegrond van het Plateaugebouw (en bijhorend de Blandijn) vind je via de volgende link. Het Plateaugebouw is aangeduid via de letter P. VTK rood, blauw en groen alsook het lokaal van IAESTE en BEST bevindt zich op het gelijkvloers in de gang parallel aan de Gezuster Lovelingenstraat. Het decanaaat bevindt zich op het gelijkvloers parallel aan de Jozef Plateaustraat. De trajectbegeleider en de FSA bevinden zich op het gelijkvloers in de gang parallel aan de Gustaaf Magnelstraat. Auditorium D (11), L (12) en E (13) en bevinden zich op de eerste verdieping. De archiezolder bevindt zich op de tweede verdieping. Auditorium M(10) en N(14) zijn enkel bereikbaar via het Roziergebouw.


Schoonmeersen

Dit deel van de FAQ is momenteel nog in aanbouw en zal in de loop van het academiejaar verder worden aangevuld.


Zwijnaarde

Waar vind ik een plattegrond van Campus Ardoyen/Zwijnaarde?

Een plattegrond van de site van campus Zwijnaarde vind je via de volgende link. Voor zij die nog spreken in de oude gebouwnummers, hier vind je de conversielijst van de oude gebouwnummers naar de nieuwe.

Fietsers vanuit het centrum kunnen zowel de ingang via de N60 (de baan naar De Sterre) of via de Heerweg Noord (de baan volgt de tramlijn naar Zwijnaarde). Met de bus kan je best al afstappen bij de halte Bollebergen, net over de brug van Zwijnaarde nabij het Don Boscocollege.

Is er een printer die door studenten kan worden gebruikt in Zwijnaarde?

Jazeker, je moet dus niet helemaal naar het centrum om nog snel de slides van de volgende les af te drukken! De printer kan je vinden in de iGent (gebouw 126) achter de inkomstbalie. Wanneer je het gebouw binnenkomt zie je aan je rechterkant de balie (glazen raam in hout). Aan de rechterkant heb je een gang die naar de achterkant van de balie leidt. Daar staat de printer. Om iets af te drukken moet je wel betalen met epurse, inscannen is wel gratis. Meer info over hoe de printer te gebruiken vind je hier.

Is er een studentenrestaurant in Zwijnaarde?

Een echt studentenrestaurant is er (nog) niet, maar er is wel een cafetaria met broodjes en soep. Het is nog wachten tot april 2020 voor het restaurant in ht nieuwe gebouw van het VIB opent. Tot dan zullen we het met de cafetaria moeten doen. Tip: wees op tijd om je broodje af te halen, de voorraad durft al eens op te zijn vanaf 13 uur.


Andere

Ik heb les op een campus van een andere faculteit, help...

Geen nood, ook van meer exotischere campussen van de UGent bestaan er plattegronden. Voor bezienswaardigheden raden we je aan om de locals aan te spreken.IT

Webapplicaties en ondersteuning

Wat is Centauro?

Centauro is de applicatie waarin je je lesrooster kan zien.

Wat is de UGent webmail en hoe stel ik een correcte e-mail op naar mijn lesgever?

De UGent webmail is de mailbox waarmee de UGent met jou communiceert en waaruit je als student naar je lesgevers moet communiceren. Tips om een correcte e-mail op te stellen vind je via de e-mailetiquette. Deze e-mailetiquette bestaat ook in het Engels.

Wat is Athena?

Athena kan je zien als een soort Remote Desktop. Concreet wil je zeggen dat je van thuis uit toegang hebt tot jouw persoonlijke UGentserver. Dit houdt in dat je zo toegang hebt tot bepaalde programma's waarvoor de UGent een licensie heeft, zoals bijvoorbeeld MatLab, Sciencedirect voor het opzoeken van papers... Voor Athena moet je wel Citrix Receiver installeren, meer info hierover vind je op de heldesk van de UGent.

Hoe log ik in op eduroam?

Inloggen op eduroam doe je met je CAS inlognaam gevolg door @ugent.be (of je e-mailadres) gevolgd door je UGent wachtwoord. Dit netwerk geeft je tevens toegang tot Eduroam op andere universiteiten, dus ook in het buitenland. Meer info over eduroam vind je hier.

Meer info nodig?

Heb je een specifieker probleem of heb je extra info nodig? Kijk dan eens op de UGent helpdesk of stuur een mail naar helpdesk@ugent.be.


Laptop

Dit deel van de FAQ is nog in aanbouw en zal in de loop van het academiejaar worden aangevuld.Sociaal

Dit deel van de FAQ is momenteel nog in aanbouw en zal in de loop van het academiejaar verder worden aangevuld.


Internationalisering

Dit deel van de FAQ is momenteel nog in aanbouw en zal in de loop van het academiejaar verder worden aangevuld.

Naar het buitenland

Kan ik studeren in het buitenland en naar welke bestemmingen kan ik gaan?

Uiteraard heb je de mogelijkheid om in het buitenland te gaan studeren, ofwel via een internationale master ofwel via een uitwisselingsprogramma gedurende een semester of een jaar. De exacte mogelijkheden en procedure vind je hier terug. Hou in je achterhoofd dat de deadlines voor respectievelijk een uitwissling buiten en binnen Europa midden januari en begin februari zijn ongeacht in welk semester je in het buitenland studeert! De boodschap is, schiet al het eerste semester in gang met de procedure! Naar welke bestemmingen je allemaal kan gaan vind je per opleiding in een lijst.Onderwijs en Examenreglement

Dit deel van de FAQ is momenteel nog in aanbouw en zal in de loop van het academiejaar verder worden aangevuld.


Tot Slot

Niet gevonden wat je zocht?

Niet gevonden wat je zocht?

Een overzicht van alle studentgerelateerde onderwerpen vind je ook op de website van de faculteit onder Informatie voor studenten. Daarnaast vind je ook een globaal overzicht op de website van de UGent onder het Studentenportaal of onder het A-Z voor studenten.

Mocht je nog verdere vragen hebben kan je ons altijd bereiken via fris@ugent.be